Karmienie chorego na dysfagię – jak karmić bezpiecznie

Odżywianie chorego na dysfagię, zmniejszając ryzyko zaburzeń Leczenie dysfagii ustala się po potwierdzeniu diagnozy. To lekarz wybiera program leczenia oparty na przyczynie, zdolnościach umysłowych i fizycznych oraz jakości życia pacjenta. Bezpieczne karmienie chorego, powinno przedstawiać, wszystkie dostępne opcje leczenia, związane z poprawą trudności w połykaniu, w konkretnym przypadku. Pomaga to w osiągnięciu najbezpieczniejszej i najmniej … Dowiedz się więcej

Loading

Jak zmniejszyć problemy i trudności z połykaniem

Doraźna pomoc, aby pokonać trudności z połykaniem i poprawić komfort jedzenia Połykanie to proces złożony i musimy nauczyć się tego w okresie niemowlęcym. Gdy rodzimy się zdrowi i żadna choroba nie zakłóca naszego rozwoju, połykanie nie sprawia problemu. Problemy z połykaniem (dysfagia), niezależnie od wieku, mogą doświadczać osoby, które odczuwają zaleganie kęsa w przełyku, krztuszą … Dowiedz się więcej

Loading

Strategia posiłków w zaburzeniach połykania u osób z dysfagią

Plan posiłków w zaburzeniach połykania – jak poprawić odżywianie Utrata apetytu to dosyć powszechne zjawisko w wielu stanach chorobowych. Stosowana strategia posiłków w zaburzeniach połykania, może okazać się dobrym rozwiązaniem.  Choroba dysfagia jest szczególnym przykładem. Pozbawia chęci do jedzenia, zarówno osoby starsze jak i dzieci. Utrudnione przechodzenie pokarmu z jamy ustnej przez przełyk do żołądka, … Dowiedz się więcej

Loading

Zagęszczanie jedzenia chorym na dysfagię

Konsystencja jedzenia przy problemach z przełykaniem Do zmiany konsystencji cieczy, można użyć wielu produktów spożywczych. Dobór gęstości jedzenia do indywidualnych wymagań, jest często koniecznością podczas choroby, szczególnie w dysfagii. Ilość środka zagęszczającego, niezbędna do osiągnięcia określonej konsystencji żywności, jest różna w zależności od żywności i stosowanego środka zagęszczającego. Ważne jest, aby pamiętać, że zanim doszło … Dowiedz się więcej

Loading

Proces połykania, jego fazy i przebieg

Proces połykania, niby proste… Prawie każdy z nas odbiera jedzenie wszystkimi zmysłami. Widzimy jak wygląda (wzrok), możemy je wziąć w ręce (dotyk), czujemy jego zapach (węch), receptorami rozpoznajemy czy nam odpowiada (smak), słyszymy mieszanie w garnkach i wołanie na jedzenie (słuch). Wyposażony w zmysły, zdrowy człowiek ma szerokie możliwości ich wykorzystania, także podczas jedzenia. W … Dowiedz się więcej

Loading

Objawy zaburzenia połykania i fazy

Groźne objawy zaburzenia połykania Jedzenie i picie to podstawowe czynności człowieka, aby wszystkie funkcje życiowe działały prawidłowo. Choroba dysfagia może wywierać poważne społeczne i psychologiczne skutki w życiu jednostki i społeczeństwa. Problemy neurologiczne mogą powodować trudności i dolegliwości połykania, ponieważ kęs nie może być przesunięty językiem do gardła. Osoby w podeszłym wieku, z protezami nie mogą … Dowiedz się więcej

Loading

Jakich słów nie używać w sprzedaży?

Jakich słów nie stosować w sprzedaży, bo zniechęcisz klienta? Sprzedaż bezpośrednia czy internetowa wymaga właściwego wykorzystania słów, które uruchomią pozytywną reakcje klienta. Dobry sprzedawca, prowadząc dialog z klientem, wie jakich słów nie używać w sprzedaży, aby doprowadzić do zakupu produktu czy usługi. Porady na zwiększenie sprzedaży przydadzą się każdemu. Szczególnie przydatne mogą okazać się porady … Dowiedz się więcej

Loading

Marketing wielopoziomowy, słowo kluczowe dla odważnych

Marketing wielopoziomowy, słowo kluczowe dla odważnych Wielopoziomowa sprzedaż jest rzeczywiście tym co wszystkie przedsiębiorstwa pragną. Jeśli kiedykolwiek słyszałeś, że firma ogłasza, „poleć przyjaciela, a otrzymasz zniżkę na następny zakup”, to już jest marketing sieciowy. Żyjemy w czasach różnych przemian. Dzisiaj prawdziwym problemem nie jest produkcja, lecz dystrybucja. Po prostu cały biznes, stara się zdobyć klientów … Dowiedz się więcej

Loading