Konsystencja jedzenia przy problemach z przełykaniem
Do zmiany konsystencji cieczy, można użyć wielu produktów spożywczych. Dobór gęstości jedzenia do indywidualnych wymagań, jest często koniecznością podczas choroby, szczególnie w dysfagii. Ilość środka zagęszczającego, niezbędna do osiągnięcia określonej konsystencji żywności, jest różna w zależności od żywności i stosowanego środka zagęszczającego.
Ważne jest, aby pamiętać, że zanim doszło do zaburzenia połykania, Ty lub Twoi bliscy lubiliście jeść. Teraz choroba dysfagia, nie pozwala cieszyć się jedzeniem jak kiedyś.

Wszyscy mamy nasze ulubione potrawy, ale lubimy też różnorodność. Ponieważ chory nie może już cieszyć się wyborem tekstur w swoim jedzeniu, różne smaki muszą być głównym źródłem przyjemności. Dodawanie różnych ziół i przypraw, zapewnia dostarczenie witamin, składników odżywczych i minerałów.
Sklepy spożywcze dysponują artykułami, które mogą pomóc urozmaicić domowe menu. Zaprawianie jedzenia jogurtem, koktajlem, jabłkiem, zupami kremowymi lub puddingiem, pozwala samemu dostosować gęstość każdego posiłku. Czasami chory potrzebuje czasu, aby przyzwyczaić się do zmiany gęstości potraw, więc cierpliwość jest bardzo wskazana. Jeśli to możliwe, opiekunowie powinni próbować zagęszczać napoje i posiłki z dala od osoby z dysfagią. Obserwowanie, jak ktoś miesza środek zagęszczający z każdym napojem i posiłkiem, nie jest apetyczne, nawet jeśli efekt końcowy jest smaczny. Pamiętaj, jemy też oczami i może to mieć duży wpływ na apetyt i karmienie chorego na dysfagię.
Zachowanie normalnej rutyny w czasie posiłku i umożliwienie bycie niezależnym, jak to tylko możliwe, pomaga także zachować godność. Jeśli chory na dysfagię wie, że ma pewną kontrolę nad wyborem jedzenie, jest bardziej skłonny oczekiwać posiłków i dobrze zjeść.
Zróżnicowana gęstość jedzenia wpływa psychikę chorego
Jednym ze sposobów osiągnięcia tego celu, jest stabilne zagęszczanie jedzenia, pozwalające na zachowanie swojej lepkość w czasie. Środki zagęszczające nie są doskonałe. Wiele z nich nadal sztywnieje po wymieszaniu z jedzeniem i piciem, więc może wymagać trochę prób, aby znaleźć ten, który działa najlepiej dla określonych produktów i ich idealnej temperatury podawania. Korzystanie ze stabilnego zagęszczacza, pozwala jeść w swoim własnym tempie i w dowolnym momencie. Mniejsze porcje również pomagają zapobiegać temu problemowi. Jeśli chory ma mniej sprawny chwyt, napełnij szklankę, talerz lub miskę tylko do połowy. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko rozlania.
Zachowanie normalnej rutyny w czasie posiłku i umożliwienie ukochanemu pozostania niezależnym, jak to tylko możliwe, pomaga także zachować ich godność. Jeśli czują, że mają pewną kontrolę nad swoimi wyborami żywieniowymi i żywieniem, są bardziej skłonni oczekiwać posiłków i dobrze zjeść.
Dostarczanie wystarczającej ilość kalorii, składników odżywczych i płynów nie musi się odbywać tylko podczas śniadania, obiadu i kolacji. Osoby starsze (szczególnie z zaburzeniami połykania) czują presję podczas posiłków. Mniejsze, częstsze posiłki rozłożone w ciągu dnia, są łatwiejsze do spożycia i wywierają mniejszą presję na ukochaną osobę. Przekąski i desery pomiędzy posiłkami, mogą być doskonałym źródłem pożywienia i zaspokoić potrzeby dietetyczne. Bądź kreatywny i dzięki własnym pomysłom, pomóż wzmocnić organizm, zwiększyć spożycie błonnika.
Zagęszczanie jedzenia, można kontrolować i dopasować do preferencji chorego. Poniżej przykłady żywności o średniej i grubej konsystencji:
średnia konsystencja (nektaru) ajerkoniak, nektary owocowe (morela, brzoskwinia, gruszka), miód, zupy kremowe, zestaw budyniowy z dodatkiem, mleko, sok pomidorowy, maślanka, lody (bez orzechów lub kawałków owoców), koktajle mleczne
Gruba (konsystencja jogurtu lub budyniu) ugotowane gorące płatki, pudding, krem, sos, jogurt (bez orzechów lub kawałków owoców), zmiksowanie z mlekiem lub owocami, gęsty słód i koktajle mleczne
Zagęszczanie jedzenia i płynów
- dodaj ryż (żywność dla dziecka) lub gotowy zagęszczacz do gorących płynów na bazie mleka
- dodaj płatki ziemniaczane, tłuczone ziemniaki lub płatki dla niemowląt do innych gorących płynów (zup, sosów, sosów)
- dodaj do zimnych płynów gładką bezsmakową żelatynę, przecierane owoce, płatki bananowe lub środek zagęszczający
- dodaj płatki ziemniaczane, tłuczone ziemniaki, gęste sosy, mięso mielone, mięso z puszki (żywność dla dzieci) lub gotowy środek zagęszczający do zup puree
- dodaj płatki dla dzieci, aromatyzowaną żelatynę, gotowany krem z płatków ryżowych lub pszennych, gotowy środek zagęszczający do przecieranych owoców
- dodać zmiksowane zwykłe lub słodkie ziemniaki, płatki ziemniaczane, sosy lub gotowy środek zagęszczający do puree z warzyw
Jeśli jedzenie jest zbyt rzadkie, wykorzystaj:
- płatki dla dzieci lub płatki bananowe
- bułka tarta lub skrobia kukurydziana
- gotowane zmiksowane zboża
- okruchy krakersów, graham
- sos
- błyskawiczne płatki ziemniaczane lub tłuczone ziemniaki
- bezsmakową żelatynę w proszku
- przecier owocowy (żywność dla dzieci)
- puree mięsne (jedzenie dla dzieci)
- przecierane warzywa (żywność dla niemowląt)
Jeśli chory ma dodatkowe ograniczenia dietetyczne z powodów osobistych lub religijnych lub ze względu na stan zdrowia (cukrzyca, alergia pokarmowa), koniecznie przyjrzyj się etykiecie zagęszczaczy, które zamierzasz użyć. Większość etykiet produktów, podaje wartości do stosowania w diecie. Określają, czy zawierają gluten, laktozę lub inne alergeny.
Zagęszczanie jedzenia w łatwych i szybkich przepisach
Koktajl owocowy
W mikserze wymieszaj 1-1/2 szklanki świeżych, mrożonych lub owoców z puszki, z 1 szklanką mleka dla niemowląt. Miksuj do gładkości.
Koktajle wysokobiałkowe
W mikserze wymieszaj:
1 szklankę jogurtu owocowego i
1 szklankę mleka dla niemowląt, z
miękkimi, świeżymi, obranymi owocami lub owocami z puszki i
1 szklanką twarożku.
Mieszaj do gładkości.
Kremowa zupa jarzynowa
W mikserze wymieszać do pożądanej konsystencji:
1/2 szklanki rozgniecionych lub bardzo miękko ugotowanych warzywa
1/2 szklanki mleka dla niemowląt, śmietanki lub jogurtu naturalnego,
1 łyżka margaryny;
sól, starta cebula i drobna pietruszka do smaku.
Zagęszczanie jedzenia nie zabiera dużo czasu. Jeżeli sprawność na to pozwala, sami w kilka minut przygotujemy odpowiednią konsystencję. Kierując się smakiem, różnorodnością przypraw i zagęszczaczy, można stworzyć smaczne posiłki.