Dieta w dysfagii na poziomie 1

Co to jest dieta w dysfagii na poziomie 1?

Dieta w dysfagii posiada kilka poziomów. Odżywianie w dysfagii na poziomie 1 obejmuje wyłącznie puree, które powinno mieć konsystencję budyniu. Powinno być gładkie i pozbawione grudek. Produkty puree nie wymagają żucia. Rzadkie płyny muszą być zagęszczone, ponieważ rzadkie łatwiej mogą dostać się do płuc. Wymagany poziom konsystencji zależy od problemów z połykaniem. Twój lekarz musi powiedzieć Ci jakie poziomy pokarmów diety w dysfagii powinieneś stosować.

dieta w dysfagii na poziomie 1
dieta-dysfagia-poziom-1- tylko pokarm puree

Co musisz wiedzieć o zagęszczonych płynach?
Zagęszczanie jedzenia to konieczność właściwej konsystencji pokarmów, gdyż dieta szczególnie uwzględnia zagrożenie aspiracją. Za pomocą, mąki, skrobi kukurydzianej, płatków ziemniaczanych, można zagęścić rzadkie płyny: mleko, sok, kawę, herbatę, napoje gazowane, suplementy diety itp. Wszystkie pokarmy płynne powinny być zagęszczone. Dieta w dysfagii na poziomie 1,  musi być restrykcyjnie przestrzegana, podobnie jak  dieta poziom 2 dysfagii.

Twój lekarz lub dietetyk powie Ci, jaki rodzaj gęstości płynów potrzebujesz:

  • płyny jak nektar –  mają taką samą gęstość jak nektary, soki warzywne i koktajle mleczne.
  • płyny jak miód –  podobne do miodu są gęściejsze niż nektar, a struktura podobna do miodu w temperaturze pokojowej.
  • płyny nabierane łyżeczką – są gęste i należy je spożywać łyżeczką. Konsystencja jest podobna do budyniu.

Jak przygotować puree?
Dodaj małe ilości sosu, wywaru z warzyw lub soku owocowego, mleka, do jedzenia (lub pół na pół). Na początku używaj tylko niewielkiej ilości płynu. Puree razem z dodanym płynem, musi uzyskać taką samą konsystencję jak budyń.
Jeśli zbyt mocno rozcieńczasz płynem, do zagęszczania żywności użyj np. płatki ziemniaczane.
Dodaj mleka w proszku do żywności, aby wzbogacić w białko i kalorie, jeśli to konieczne.
Puree można w małych porcjach zamrozić  i ponownie podgrzać w późniejszym czasie. Kiedy podgrzewasz, nie pozwól, aby na wierzchu utworzył się kożuch, który później może utrudniać połknięcie. Pamiętaj, że dieta w dysfagii na poziomie 1 wymaga całkowicie gładkiej konsystencji.

Jakie pokarmy obejmuje dieta na poziomie 1 dysfagii?

Więc, co można możesz jeść. Generalnie wiele produktów i pewnie te, które lubisz, ale wszystkie produkty powinny być puree, czyli tej samej konsystencji co budyń. Poniżej przykłady produktów, które można zrobić na peere:

Ziarniste i mączne:
bez grudek ugotowane płatki zbożowe
pieczywo, bułki i krakersy
naleśniki, słodkie bułeczki
dobrze ugotowany makaron
Warzywa i owoce:
wszelkie gotowane warzywa zrobione na puree
sos pomidorowy lub pasta pomidorowa bez nasion
ziemniaki puree
wszelkie puree z owoców
dobrze dojrzałe banany
dobrze zgniecione awokado
Przetwory mleczne:
bez grudek puddingi, budynie
jogurt
Mięso i inne pokarmy białkowe:
puree gotowane mięsa
puree zapiekane
suflety jajeczne
Tłuszcze i oleje:
masło i margaryna
majonez, śmietana i serek topiony
bita śmietana
gładkie sosy

Jakich pokarmów dieta na poziomie 1 nie powinna zawierać?

  • każde jedzenie, które nie jest puree.
  • pokarmy takie jak surowe owoce, warzywa, orzechy
  • żywność, która zawiera grudki, nasiona, kawałki
  • jogurty owocowe (zawierają mało zmiksowane kawałki owoców)
  • jedzenie z gotowych kostek, w tym zupami i płatkami owsianymi
  • masło orzechowe (chyba że jest częścią przepisu na puree)

Więcej o: Rodzaje diety w dysfagii, jaka i dla kogo

 Pamiętaj!

Powyższa informacja jest jedynie pomocą. Nie jest to wskazówka medyczna dotycząca indywidualnych warunków lub terapii. Porozmawiaj ze swoim lekarzem, pielęgniarką lub dietetykiem, zanim wprowadzisz sobie nowe produkty spożywcze. Dieta w dysfagii na poziomie 1 musi być ustalana medycznie, aby przede wszystkim była bezpieczna i skuteczna.

czytajwsieci.pl

Loading

Dodaj komentarz