Dieta poziom 2 dysfagii

Na czym polega dieta poziom 2 dysfagii

Dieta poziomu 2 dysfagii obejmuje tylko wilgotne, miękkie pokarmy i jest specjalnym planem żywieniowym. Twój lekarz może zalecić, abyś ją stosował, jeśli masz łagodną lub umiarkowaną dysfagię i jesteś w stanie przeżuwać. Kiedy masz dysfagię, masz trudności w połykaniu, jesteś zagrożony aspiracją, gdy pokarm lub płyn dostają się do płuc przypadkowo.

dieta poziom 2 dysfagii
dieta poziom 2 dysfagii – na czym polega

Dieta z dysfagią może pomóc w zapobieganiu aspiracji. Podstawowe pokarmy należy modyfikować, aby ułatwić ich przeżuwanie i połykanie. Można tego dokonać przez rozdrabnianie jedzenia: miksowanie, siekanie, mielenie, utarcie, szatkowanie lub gotowanie żywności. Dieta jest prawie taka sama jak dieta w dysfagii na poziomie 1. Wymagany poziom gęstości zależy od problemów z połykaniem, a o tym powie Ci Twój lekarz.

Jak przygotować jedzenie na tym poziomie diety?

Do zmiękczenia i rozdrabniania jedzenia używaj miksera, robotów kuchennych, rozdrabniacza, młynka itp. Aby żywność była wilgotna i nabrała smaku, dodaj np. sosy do pieczenia, warzywa lub owoce, mleko.
Polewaj plasterki chleba sosem lub nalej syropu na naleśniki. Pozwól, aby jedzenie dobrze zmiękło. Dla wzbogacenia w białko i kalorie, dodaj do żywności, suchego mleka w proszku, jeśli to konieczne.

Gotuj warzywa, aby były wystarczająco miękkie, aby można je było rozgnieść widelcem.
Gotowe produkty spożywcze można zamrozić w małych porcjach i ponownie podgrzać w późniejszym czasie. Na tym etapie diety istnieją pokarmy, które możesz i nie możesz jeść. Dopiero dieta w dysfagii na poziomie 3, pozwala na zmniejszenie ograniczeń, w zależności od poprawy stanu zdrowia.

Gdy chcesz wprowadzić zmiany, zapytaj swojego lekarza, jakie rodzaje płynów są dla Ciebie bezpieczne. Niektórzy ludzie mogą pić rzadkie płyny, ale inni nie powinni. Płyny muszą być wtedy zagęszczone, ponieważ trudno je połknąć i są bardziej podatne na dostanie się do płuc. Upewnij się, że zagęszczanie jedzenia jest właściwe.

Jakie pokarmy możesz jeść, gdy obowiązuje Cię dieta poziom 2 dysfagii?

Upewnij się, że postępujesz zgodnie ze wszystkimi instrukcjami lekarza, aby nie zwiększać ryzyka aspiracji.
Przykładowe produkty i pokarmy, które możesz spożywać:
Ziarniste:
miękkie naleśniki, pieczywo, słodkie bułeczki, tosty z syropem lub sosem
dobrze ugotowane, miękkie ziemniaki, kluski i pierogi, zwilżone masłem lub sosem
gotowane zboża, takie jak płatki owsiane
nawilżone płatki kukurydziane, dmuchany ryż
ciasta lub ciastka zwilżone i zmiękczone mlekiem, kawą lub innym płynem

Warzywa i owoce:
dobrze ugotowane, pieczone lub puree ziemniaczane
miękkie, dobrze ugotowane warzywa pokrojone na bardzo małe kawałki
odcedzone, puszkowane lub gotowane owoce bez nasion i skórek
dojrzałe banany

Nabiał:
budyń lub twarożek
lody, sorbet, mrożony jogurt i słody

Mięso i inne pokarmy białkowe:
wilgotne, zmielone, delikatne gotowane mięso, drób i ryby z sosem
potrawy duszone na małym ogniu bez ryżu
sałatka z tuńczykiem, jajkiem lub mięsem bez dużych kawałków lub trudnych do pogryzienia warzyw
jajka w koszulce, jajecznica lub jajko na miękko z masłem, sosem
tofu i dobrze ugotowane, zmielone gotowane fasolki, groch, fasolka po bretońsku i inne rośliny strączkowe

Tłuszcze i oleje:
sosy, masło, margaryna, śmietana
majonez i sos sałatkowy
serek śmietankowy, topiony

Zmniejszenie ryzyka aspiracji

Jakich pokarmów powinieneś unikać?
Ziarnistych:
bardzo gruboziarniste zboża zawierające nasiona, orzechy lub suszone owoce
ryż, pudding ryżowy
Warzywa i owoce:
surowe owoce i surowe, niedogotowane warzywa
smażone lub francuskie smażone ziemniaki
gotowana kukurydza i groszek
gotowane włókniste, twarde lub żylaste warzywa, takie jak brokuły, kapusta, brukselka i szparagi
ananas, owoce z nasionami, kokos i suszone owoce
Nabiał, mięso i inna żywność:
plastry sera i kostki
suche mięsa i takie jak bekon, kiełbasa i hot dogi
orzechy, nasiona lub masło orzechowe
mocno usmażone jajka sadzone
pizza lub kanapki

Jak sobie pomóc?

Pozostań w pozycji pionowej przez co najmniej 30 minut po jedzeniu. Może to pomóc zmniejszyć trudności w połykaniu i aspiracji. Obserwuj uważnie objawy aspiracji, takie jak:

  • kaszel lub świszczący oddech podczas lub zaraz po jedzeniu
  • zbyt duże wydzielanie śliny
  • skrócenie oddechu lub zmęczenie podczas jedzenia
  • gorączka 30 do 60 minut po jedzeniu

Poświęć trochę czasu na przygotowanie posiłków, które wyglądają, pachną i smakują dobrze. Dodaj przyprawy do jedzenia. Nakryj do stołu. Nawet, jeśli nie możesz jeść pewnych pokarmów, nadal możesz cieszyć się jedzeniem. Postępuj zgodnie ze wszystkimi instrukcjami na temat tego, jakie jedzenie i napoje możesz spożywać. Nie zmieniaj jedzenia ani płynów, nawet jeśli Twoje połykanie się polepszyło. Najpierw porozmawiaj z lekarzem. Powiedz wszystkim opiekunom, że Twoja dieta, to dieta poziom 2 dysfagii. Wyjaśnij, jakie produkty spożywcze i płyny możesz i nie możesz przyjmować. Wykonuj ćwiczenia połykania.

Przeczytaj także na temat dysfagii – problem z przełykaniem

Pamiętaj!

Powyższa informacja i przykładowe produkty w diecie, jest jedynie pomocą. Nie jest to wskazówka medyczna dotycząca indywidualnych warunków lub terapii. Porozmawiaj ze swoim lekarzem lub dietetykiem, zanim coś samodzielnie zastosujesz, aby jedzenie było bezpieczne i dieta skuteczna.

czytajwsieci.pl

Loading

Dodaj komentarz